Created from electromagnetic fields in 0 milliseconds;
 
2012.05.31: AZ LD50.HU MÁTÓL READ-ONLY MÚZEUM. KÖSZÖNJÜK MINDENKINEK AZ ELMÚLT 11 ÉVET.liquid

estee

9th

d4m4g3

LD50 e-könyv. Majd.
 
 •  

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

----------------
Ti, LD50 támogatók
 
Felhasználónév
Jelszó
 
MACHINE MUSIC

HARDERGENERATION (NINTH)

PLANETDAMAGE (DAMAGE)

NEGATIVE ART (ZERO)

SOUND OF JAPAN (CASE)

KULTBLOG

BEATS (SAJTOS)

101KLUB

LD50 @ LAST.FM


BLACK-HEAD AGENCY
 
 
 
Mi legyen az LD50 "utód oldal" neve?
DarkDimension
 
(21.3% - 40 szavazat)
LD51
 
(40.1% - 75 szavazat)
LD100
 
(28.3% - 53 szavazat)
Más, írok kommentek közé
 
(10.1% - 19 szavazat)
 
: : : : : :
 
2007. november 9., Péntek 11:09
Hat év és K10 - Damage interjú

A K10 kapcsán készült egy ajánló cikk, amihez egy gyökereket és alapokat boncolgató kérdés-válasz szettet váltottam damage-dzsel, hogy a szélesebb közönség is képbe kerülhessen, mirõl is van szó itt LD50 név alatt. Aztán egyrészt, hogy a néhány kiragadott idézés után a doksi ne a kukában landoljon, és fõleg mert aztán a leközölt cikk több sebbõl vérzik a szerkesztõi szigor nyomán, inkább ide kerül interjú formájában. Ajánljuk elsõsorban az új tagoknak, tájékozódás jelleggel. Meg persze mindenkinek, aki szereti.
Azt írod, takkra pontosan hat évvel a kezdethez képest lesz megrendezve a szülinapi party. Hogy tudod ezt ilyen pontosan belõni, kapcsolódik hozzá valami emlékezetes?

Az elsõ blogbejegyzés, amiben megnyugtatom az olvasóimat (akkor még talán tíznél is kevesebben voltak), hogy "mûködik az új site és inkább lesz napló és infosite, mint bármi más". Prognózisból ezek szerint sosem voltam annyira jó.

Hány emberrel indult anno az LD50? Mikor voltak a legtöbben a crewban? Milyen gyakran változott a társaság összetétele és miért?

Egyedül indítottam, fotóztam, írtam, terveztem az oldalt, a kezdeti idõszak után csatlakozott a csapathoz Anthea, a dizájnerünk, akinek a munkáját máig többezren nézik naponta az oldalon, illetve Heptoid, aki a kódért felelõs. Utána csatlakozott GabK, akivel a modellfotózást kezdtük az oldalon, aztán egyre többen. A Marco Polós bulikorszakunk vége elõtt, illetve a Kollektíva 2-5 ideje között volt egy nagyon erõs idõszakunk, ahol sok ember tartozott az LD50 csoportjába, illetve holdudvarába - ez egyfajta baráti társaság volt, úgyhogy egyértelmû volt, hogy sokan voltunk és mindenki próbált a kezdeti lelkesedésbõl kifolyólag hozzátenni valamit a nagy egészhez. Aztán sokan rájöttek, hogy nonprofit sitenak dolgozni nem jó, ha nincs belõle pénz vagy hála, a rossz kritikák sok ember kedvét elvették. Amikor a Marco Poloban megszerveztük a búcsúbulinkat, és ezt követõen a gót vonaltól inkább az elektronikus stílusok felé mozdultunk el, szintén vesztettünk embereket. Meg persze azok, akik a Kontaktus rovatban találhatóak ma is, és rengeteg háttérmunkát végeznek.

Milyen céllal alakult anno a site, ha volt ilyen konkrét kitûzött cél?

Fotóblogot akartam indítani, akkor még azt hittem, hogy képekben tudok gondolkodni, és azokon keresztül tudom a legjobban kifejezni magam. Még mindig nem tudom, hogy szerencsés vagyok-e, hogy ez nem így van. Talán tíz saját képem, ha van rajta összesen, ha a rendezvény- és modellképeket nem számítom.

Milyen helyet foglal ez az LD50 a magyar kultúrtérképen? Milyen szcénát, szubkultúrát képvisel és ez mennyiben változott a hat év év során?

Korábban a cyberpunk és a gót/dark kultúrkört célozta meg, aztán ahogy technikailag elkezdõdött fejlõdni az oldal, és mellette bejöttek a közösségi szolgáltatások is, úgy karoltuk fel az ipari, alternatív és a metál iránt rajongókat, mellettük pedig folyamatosan érkeztek az underground elektronikus zenék rajongói. Közösségi oldalként inkább merem mondani underground vagy alternatív zenei portálnak, ez elég átfogó és nem is kell olyan stílusneveket vagy sebtiben kitalált fiókokat alkotnom, amibe bele lehetne kötni. Jelenleg alternatív közösségi portálként, társkeresõként, buliadatbázisként merek rá hivatkozni, ami sokszínûségének köszönhetõen sokféle embert bevonz. Pont amiatt, hogy az LD50 egy ilyen kulturális kaméleon, nem is lehet pontosan megfogni, hogy milyen szcénát vagy szubkultúrát képvisel, egy attitûdkutatás jobban rávilágítana arra, hogy milyen lelkiélettel rendelkezõ, milyen témák iránt nyitott fiatalok alkotják az LD50 aktív és passzív közösségét.

Az LD50 egyszerre buliszervezõ csapat, online közösség, kommunikációs platform, szubkultúrák közötti kapocs, és ki tudja még mi minden. Melyik volt elõször, és hogy jött a többi?

Elõször volt szubkulturális buszmegálló, utána lett kommunikációs platform és közösség. Összetartó online közösséget elég nehéz offline rendezvények nélkül megtartani, úgyhogy egyértelmû lépés volt a buliszervezés beindítása. Szerencsénk volt, hogy pont jókor adódott egy ilyen lehetõségünk.

Voltak olyan szervezõdések, kisközösségek, projektek, amik az LD50 berkein belül indultak és onnan nõtték ki magukat? Esetleg olyan együttesek, zenészek, amiknek/akiknek a nevéhez, beindulásához sokban járult hozzá az LD50?

Természetesen voltak, számos kreatív kezdeményezés volt bulik terén is például. Az Art Macabre horrorperformansz-csapatot tudnám itt fõként kiemelni, akik a Kollektívákon indítottak színpadi tánccal és rövidebb horror-elõadásokkal, nagyon messze sikerült eljutniuk ismertségben ettõl a ponttól. A site egyik mellékprojektje az angol nyelvû The Dose PDF-magazin is, amely nagyon jó kritikákat kapott a külhoni cyberpunk és ipari körökben. Ami a zenészeket illeti, egyfajta ingyenes plaformként természetesen támogatunk mindenkit, aki zeneileg és hozzáállásban megüt egy értékelhetõ szintet. Ilyen például az ION vagy a sajnos mostanára már inaktívvá vált Space Monkeez is.

Van hová és van miért? Hogyan képzeled el az LD50 jövõjét?

Külföldön már régen elértük volna ennyi munkával a kritikus tömeget, mert ugyan a szubkulturális érdeklõdésû emberek aránya nem sokkal nagyobb, a számuk mindenesetre az. Ezen a szinten biztos tudunk stagnálni, én nyilván jobban szeretnék nagyobb szerkesztõséget, több médiaplatformos megnyilvánulást, for-profit rendszert. Miért? Mert még mindig mi látunk bele a legjobban.

Az LD50-nek nagyon erõs a közösségi háttere, nagyon sokan használják networking platformnak. Szerinted mi a titka annak, hogy folyamatosan van érdeklõdés erre, még ha cserélõdõ társasággal is?

Nincsenek olyan közösségi oldalak, ahol a meg nem értett, deviáns fiatalok ilyen sûrûségben fordulnának elõ, talán ezért. Jól behatárolható ízlésvilággal rendelkezõ usereink vannak, legtöbbjükben van egyfajta olyan nyitottság vagy érzékenység, amely bevonzza a hozzá hasonlóakat, mindemellett még mindig olyan zenei- és partyoldalként is funkcionálunk, amire a Google-ben elég könnyû ráakadni a keresések során. Viszonylag stabil a közösségi és a fórumrendszerünk is, bár sokan mondják róla, hogy hiányoznak belõle egyes modernebb szolgáltatások, de mindentõl függetlenül stabil és átlátható, ami nem mindegyik mai rendszerrõl mondható el a piacon.

Mit jelent neked ez a hat év, így egyben, összességében?

Hat év kemény munkát, számos élményt, jó rálátást arra, hogy mik a közönségépítés elõnyei és árnyoldalai, és mennyi munkával jár az "alulról építkezés" itthon, ha ezt nem kizárólag üzleti alapokra, hanem egyfajta kulturális misszióként akarjuk elvégezni. Nem bántam meg egy pillanatig sem, hogy kitartottam az LD50 mellett.

A szülinapi bulin külföldi fellépõ az Angelspit lesz, ami név alapján valószínûleg nem sokat mond a tágabb közönségnek. Mit lehet róluk tudni? Aktuálisnak érzed õket, a jelenlétüket, zenéjüket a szcénán belül?

Rettentõ pozitív anomáliának tartom az Angelspitet abban a szcénában, ami már egy jó ideje zenei ötlettelenséggel küzd. Ötletes, pontosan kiszámított, feszes, lendületes zenét játszanak. Ahogyan kihozták elsõ nagylemezüket, a Krankhaus-t, pár hónapon belül szinte az összes európai fesztiválra meghívást kaptak, annyira új hangot jelentenek. A The Dose magazin készítése közben többször is együttmûködtem velük, és nagyon jó véleménnyel vagyok róluk, hozzáállásukat és zenéjüket tekintve egyaránt. Õk most az egyik új hang, olyan emberek prezentálásában, akik keményen dolgoznak azon, hogy globális szinten alkothassanak valami igazán jót.

Miért éppen az Angelspitre esett egy ilyen nagy "jubileumi" party esetében a választás? Van valami személyes kötõdés is, vagy a klubméretû koncert és a szcéna érdeklõdésének a kompromisszumos keresztmetszete?

Amint mondtam, nagyon jó véleménnyel vagyok róluk, valamint szerencsére nem Ausztráliából, hanem Berlinbõl kellett õket elhívni. A hatodik születésnapon egy kicsit jobban szerettem volna a cyberpunkot, mint olyat hangsúlyozni és ehhez a banda kifejezetten jónak tûnik. A klubméretû koncerttel és a személyes kötõdéssel kapcsolatban igazad van, ami a szcéna érdeklõdését illeti, sajnos nem lát mindenki a gyakran irónikusan is értelmezhetõ mûhajas külsõségek mögé.

Az LD50 nagy bulijaihoz hûen nem csak egyszerû dj-koncert-dj menetrend lesz. Miket láthat, hallhat még a látogató a bulin a koncerteken kívül? (Valami extra infó, ami a flyeren nincs rajta?)

Rengeteg partilátogatót. Meglepõ lesz, de minden rajta van a flyeren. :) Születésnapról van szó, minden DJ-nk a legjobb szettjét tervezi, nem akartuk a party-t szétszabdalni extra programokkal, bár sok ilyen ötletünk volt. Az egyetlen program az Art Macabre darabja, amelyet a csoport kezdeti tagjai, Emke és Soffy, valamint a hozzájuk csatlakozó Susy Omega (aki egyúttal volt DJ-nk is) ad elõ. Azt, hogy a buli nagy lesz-e, azt nyilván a zenei felhozatal és az ottani közösség határozza meg, a nevünk meg kötelez.

Zenei stílusok terén a buli ajánlójában felsorolod kb. az összes létezõ szubkultúrát. Nem tartsz attól, hogy a túlzott eklektikusság az élvezhetõség rovására megy?

Nem, a zenei fiókokat azért is soroltuk fel, hogy jobban meg tudjuk ragadni azokat is, akik hasonló zenéket hallgatnak. Arra azért természetesen figyelünk, hogy a változatosság ne legyen túlságosan zavaró.
| 33 hozzászólás © oizys
<<< [3] 2 1 >>>
Hozzászólok
Marvin   2007. november 15., Csütörtök ( 23:44 ) #32
Regisztráció időpontja:
2002. augusztus 20.
Üzenetek száma: 14670


Láttam egy képet Anna
Frankról, szerintem ronda.kamikaze, biztos, hogy ugyanazt olvastuk? A riporter totál tárgyilagos kérdéseket tett fel a site történetérõl, a mögötte lévõ emberekrõl, arról, hogy milyen közösséget vonz, az alany meg a tõle telhetõ legnagyobb távolságtartással felelt rájuk. Komolyan igyekeztem, hogy észrevegyem az ezexerint hihetetlenül szubtilisen megbúvó sugalmakat, amik az "ó igen, isten vagyok"-típusú reakciók kiváltására voltak hivatottak, de se ilyeneket nem találtam, se gátlástalan önfényezést, úgyhogy nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy esetleg neked lehetnek csúnya elõítéleteid...

És állítólag semmit (?) nem tudtunk meg az emberi vonatkozásokról, ám téged nem az érdekel, hogy Damagének mekkora, vagy hogy hány nõje volt, mer' az ugye fújfúj és bulvár. Akkor vajon mi? Eldönthetnéd már.
Marvin   2007. november 13., Kedd ( 22:13 ) #27
Regisztráció időpontja:
2002. augusztus 20.
Üzenetek száma: 14670


Láttam egy képet Anna
Frankról, szerintem ronda.kamikaze: Ez érdekes, hogy néz ki egy objektív kérdés? Komolyan érdekel. Kritizálni tudtommal lehet nyugodtan, sokan (köztük pl. én) meg is tették a vonatkozó fórumokon, de tõled még nem láttam semmi konkrétumot.

A profilok túlnyomó többsége meg okkal vagy ok nélkül körül van ajnározva, tekintet nélkül arra, hogy tényleg van-e bennük bármi eredeti (talán hihetetlen, de ez is elõ szokott fordulni), vagy a hatszázadik vérvérhalálsátánhellócica leányka hülyeségeivel tömték-e tele. Ezt a helyi sajátosságot ízlés szerint írhatjuk a birkaszellem (háromra kérem a fújolást) v. a benyaliság rovására, vagy azéra, hogy a helyiek nem szeretnek negatívkodni.
motyo   2007. november 13., Kedd ( 12:56 ) (#22) #24
Regisztráció időpontja:
2002. augusztus 27.
Üzenetek száma: 407
I'm living because I'm not dead
-SoD-MUMUS (#22) írta:
motyo (#17) írta:
Kimaradt az, hogy 1999-töl szervezödött a cyber-közösség az industrial.hu levelezö listán. Emlékszem, Dam oda is nagyon lelkesen írogatott, meg próbált ezt-azt szervezni. Csak a levlista túl szükös keretnek bizonyult, meg nem is nagyon bövült egy idö után.


Én nagyon szerettem azt a levlistát, csak sajnos egy idõ után átment pornó/horror kreténkedésbe, ami nagyon unalmas lett...:-))) ott más szinten megy a társalgás.. az átlagéletkor is magasabb, mint itt. Multkor meg n3on szétoffolta a listát evvel a linkkel:

http://www.youtube.com/watch?v=pGi-sjfToHE
Vaddi   2007. november 12., Hétfő ( 23:02 ) #23
Regisztráció időpontja:
2003. október 17.
Üzenetek száma: 2013
Jó kis összegzõ interjú;, egyetlen észrevétel, hogy kicsit sok az elfaxolható kérdés, lehetne több reagáló question. De a tartalom érdekes, szerkesztés jó. Boldog szülinapot az ld-nek!
-SoD-Gazdi   2007. november 12., Hétfő ( 22:45 ) (#17) #22
Regisztráció időpontja:
2004. október 16.
Üzenetek száma: 1178
"Burn down the disco
Hang the blessed DJ
Because the music that they constantly play
IT SAYS NOTHING TO ME ABOUT MY LIFE"

motyo (#17) írta:
Kimaradt az, hogy 1999-töl szervezödött a cyber-közösség az industrial.hu levelezö listán. Emlékszem, Dam oda is nagyon lelkesen írogatott, meg próbált ezt-azt szervezni. Csak a levlista túl szükös keretnek bizonyult, meg nem is nagyon bövült egy idö után.


Én nagyon szerettem azt a levlistát, csak sajnos egy idõ után átment pornó/horror kreténkedésbe, ami nagyon unalmas lett...

ranagol   2007. november 12., Hétfő ( 19:25 ) #21
Regisztráció időpontja:
2002. augusztus 21.
Üzenetek száma: 39
Sleep with one eye open
Gripping your pillow tight
marco polos idõszak atomkirály volt.
jó volt a közösséghez tartozni, kár volt belõle kiszakadni. :(
skydancer   2007. november 11., Vasárnap ( 20:48 ) (#17) #20
Regisztráció időpontja:
2005. december 1.
Üzenetek száma: 4442
//////
motyo (#17) írta:
Kimaradt az, hogy 1999-töl szervezödött a cyber-közösség az industrial.hu levelezö listán. Emlékszem, Dam oda is nagyon lelkesen írogatott, meg próbált ezt-azt szervezni. Csak a levlista túl szükös keretnek bizonyult, meg nem is nagyon bövült egy idö után.


ahol egyébként most csak nagy magányában egy Red Sparowes idézet árválkodik, az is rejtve
Sis   2007. november 11., Vasárnap ( 16:44 ) #19
Regisztráció időpontja:
2004. január 30.
Üzenetek száma: 21609
supersonic dreammachine


Dousk - Anagram
Skarecrow   2007. november 10., Szombat ( 21:25 ) (#17) #18
Regisztráció időpontja:
2002. szeptember 1.
Üzenetek száma: 111
motyo (#17) írta:
Kimaradt az, hogy 1999-töl szervezödött a cyber-közösség az industrial.hu levelezö listán. Emlékszem, Dam oda is nagyon lelkesen írogatott, meg próbált ezt-azt szervezni. Csak a levlista túl szükös keretnek bizonyult, meg nem is nagyon bövült egy idö után.


1998 ;)
<<< [3] 2 1 >>>

:(


Ez az oldal nem jöhetett volna létre, ha nincs a www.pardey.org
Oldalaink megtekintéséhez IE 5.5+ valamint Flash plug-in szükséges. Impresszum | E-mail
Design: Monokrome Vision