Created from electromagnetic fields in 0 milliseconds;
 
2012.05.31: AZ LD50.HU MÁTÓL READ-ONLY MÚZEUM. KÖSZÖNJÜK MINDENKINEK AZ ELMÚLT 11 ÉVET.liquid

estee

9th

d4m4g3

LD50 e-könyv. Majd.
 
 •  

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

----------------
Ti, LD50 támogatók
 
Felhasználónév
Jelszó
 
MACHINE MUSIC

HARDERGENERATION (NINTH)

PLANETDAMAGE (DAMAGE)

NEGATIVE ART (ZERO)

SOUND OF JAPAN (CASE)

KULTBLOG

BEATS (SAJTOS)

101KLUB

LD50 @ LAST.FM


BLACK-HEAD AGENCY
 
 
 
Mi legyen az LD50 "utód oldal" neve?
DarkDimension
 
(21.3% - 40 szavazat)
LD51
 
(40.1% - 75 szavazat)
LD100
 
(28.3% - 53 szavazat)
Más, írok kommentek közé
 
(10.1% - 19 szavazat)
 
: : : : : :
 
2011. szeptember 5., Hétfő 10:44
Joan Sfarr - Lewis Trondheim: A Torony / Egy kacsa szíve

Tegyünk úgy, mintha a LD50-nek lenne képregényrovata, bár tulajdonképpen van, évente egyszer-kétszer. A mai különleges alkalommal egy, a honi viszonyok miatt sajnálatos módon egyetlen számra kárhoztatott, ám még torzójában is lenyûgözõ mûrõl lesz szó. A Torony (eredetiben Donjon, amúgy '98-as) le sem tagadhatja telivér szerepjátékos eredetét, szóval kockás füzetbe rajzolgatók, húszoldalúval a kezükben született furcsa gyerekek, szevasztok, a Torony lapjairól testvérek szólnak hozzátok, a többieknek meg sosem késõ tanulni.

Elõször is fontos leszögezni, hogy a Torony szerteágazó mitológiájáról, szereplõirõl és háttérvilágáról megjelent már egy sokkal avatottabb ismertetõ a Geekzen, jelen cikk a magyarul megjelent egyetlen számra fókuszál, annál is inkább, mert csak ezt az egyet láttam, franciául meg nem tudok. A Dragon Rouge Kft. 2005-ben rukkolt ki ezzel a bátor (mi több, ahogy a következmények megmutatták: vakmerõ) vállalkozással hazánkban, 50 oldalon, szellemes szöveggel, bár a betûtípus lehetne valamivel olvashatóbb, és a tördelõ a központozással is hadilábon állhatott. Ám mindez mellékes: az ellenállhatatlan humor és tökösség már az elsõ oldalakon szembejön, midõn a Várõr, ez a rejtelmes, pipázó manager-madár bemutatja cégét, egyben kirúgja az arcátlan csuklyás repülõ polipokat, akik csak úgy betoppantak, hogy átvegyék a bizniszt.

"Falaink között ebben a pillanatban 576 kalandor van még életben. A zombikat persze nem számoltam bele. A népség ostoba harcosokból és elfuserált mágusokból áll. Könyvekkel dobálóznak tûzgolyó helyett. Jövedelmezõ, de oly unalmas."

Igen, a Torony nem más, mint egy Dungeon Keeper-szerû mûintézmény. Négy gigászi bástyája, égbe nyúló tornyai és mélységes pincéi megannyi lehetõséget nyújtanak az arra járóknak a dicsõség és a kincsek hajszolására, netán a dicstelen halálra. A Várõrt e bonyolult rendszer igazgatásában asszisztensei segítik, Alchibad, aki kristálygömbjein (esetleg rémes szörnyek kölcsönvett, óriási szemgolyóin) át szinte mindent lát, Traumadár, a nekromantikus boncmester keselyû, valamint Marvin, a mindenes söprögetõ, aki nem más, mint egy koponyákkal teleaggatott, brutális barbár krokodil, de azért szárnya is van.

"- Ott! Abrakadabra Octopus, hercegség nélküli herceg, aki szandáljával tapossa a Királyok Sírját.
- Költõi vagy, Alchibad.
- Én ugyan nem. Ez volt a jelentkezési lapjára írva."


A Várõr, rövid úton legyilkolandó a pofátlan kapucnis polipokat, egy idegen harcost keres, és elküldi, hogy leölje ellenségeit. Ez az idegen egy arra tévedõ kacsa lesz, õt nagyzási mániája miatt barbár hercegnek nézik. A Torony dörzsölt Õrzõjének azért feltûnik nem egészen száz százalékos profi viselkedése, és a biztonság kedvéért vele küldi Marvint, hátulról fedezendõ az útját. A Torony hatalmasságai elõtt ismeretlen módon ebben az alantas kacsában megvan a lehetõség, hogy valódi hõssé váljon, csupán makacskodó kardját kéne valahogy kihúzni a hüvelyébõl. Ennek azonban kemény feltételei vannak.


"- Csak akkor ránthatod ki a Sors Kardját, ha csupasz kézzel véghezvittél három hatalmas hõstettet! Elõbb nem.
- Milyen jellegû hõstetteket? Eloltani egy tûzvészt? Örökbe fogadni egy árvát? Egy szellemileg és erkölcsileg magasrendû tettet, ez az?
- Nem. Inkább csípõbõl legyõzni egy hatalmas szörnyet..."


Tessék, ha van valami, ami a D&D nyelvén a hõsiesség, egyben a gyakorlatias, józan ész apetózisa, akkor a fenti cél, mint élethivatás, kétségkívül az. A fináléig lesz is alkalom gyakorolni: a cselszövõ polipok egy átok segítségével belülrõl falják fel a Tornyot, kis híján magát a Várõrt is, hogy nem egészen, az csak Traumadár orvosi skilljein múlik. Marvinék a kispolgári nyulak földjén át eljutnak a kapucnisok hátborzongató lakhelyére, és hogy, hogy nem, csak sikerül a végére használható kettõssé kovácsolódniuk, még ha a lényeget nem is tudják kiharcolni.

"- Tudtatok beszélni a Várõrrel a prémiumunkról?"
- Igen.
- És mit mondott?
- Nem."


Ami a kinézetet illeti, az szintén a klasszikus fantasy toposzok paródiája, de a kellõ helyeken nem nélkülözi a komolyságot vagy a gore-faktort sem; távolról amúgy kissé a mi Marabunk stílusára emlékeztet. A Torony megmenekülése után a legutolsó oldal pl. egyenesen melankolikus, a magányosan pipázgató Várõr elveszett szerelmének képe fölött meditál a hatalom mulandóságán, majd a sötét alkonyba vész birtokával együtt. Szóval a sok poén mellett ezeken a pontokon sejtünk valamit a háttér múltjából és mélységébõl, ha nem halt volna hamvába a kiadó merész húzása, talán nem csak a legyintgetéseit éreznénk, hanem egy nap a többi kötetet is kézbe vehetnénk. A Donjon univerzuma addig is még egy jó ok rá, hogy tanuljunk a békazabálók nyelvén és higgyünk a csodákban – az elsõ szám végül is megjelent, és ahogy egy híres misztikus mondta egyszer, aki nem hisz a csodákban, az nem realista. (Milliomosoknak addig íme az angolul kijött kötetek, az illusztrációk pedig azért vannak franciául, mert úgy egyrészt autentikusabb, másrészt magyarul nem találtam normális képeket.)

| 4 hozzászólás © Marvin
Hozzászólok
Case   2011. szeptember 6., Kedd ( 16:24 ) #4
Regisztráció időpontja:
2002. október 17.
Üzenetek száma: 7667
RRRÖÖÖAAARRR!
Köszi a tippet, ma amúgy is volt dolgom az Astoriánál, szóval már itt is figyel elöttem az asztalon. :)
Marvin   2011. szeptember 6., Kedd ( 09:56 ) #3
Regisztráció időpontja:
2002. augusztus 20.
Üzenetek száma: 14670


Láttam egy képet Anna
Frankról, szerintem ronda.(Titok: Astoriánál a Könyvudvarban kapható 290-ért, ez a cikk oka is.)
Case   2011. szeptember 6., Kedd ( 09:38 ) #2
Regisztráció időpontja:
2002. október 17.
Üzenetek száma: 7667
RRRÖÖÖAAARRR!
Ohh, ez jónak hangzik, szerintem ha lesz legközelebb hungarocomix, vagyvalami, akkor be is szerzem majd. :)
Elmeboy   2011. szeptember 5., Hétfő ( 17:19 ) #1
Regisztráció időpontja:
2007. december 8.
Üzenetek száma: 1028
Palpatine's behind it all!

Franciául nem tudó érdeklõdõk számára jó hír, hogy létezik angol kiadás, jelen tudásom szerint mindhárom fõ sorozatból (Potron-Minet, Zenith és Crépuscule) eddig 3-3 rész jelent meg, sõt, a mellékágnak számító Monsters és Donjon Parade folyamokból is megjelent már pár - ami 50 oldal körüli albumoknál alsó hangon is 750 oldalnyi olvasnivalót jelent.

Szerk: Ja, lám, a cikkben is ott van, bocs.

:(


Ez az oldal nem jöhetett volna létre, ha nincs a www.pardey.org
Oldalaink megtekintéséhez IE 5.5+ valamint Flash plug-in szükséges. Impresszum | E-mail
Design: Monokrome Vision